Wat doet een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut is een paramedicus die klachten behandelt van het bewegingsapparaat. Door middel van onze spieren, botten en gewrichten kunnen we staan, zitten, bewegen, werken en sporten. Gewoonlijk werkt het allemaal probleemloos, maar soms kunnen we klachten krijgen van houding of beweging, die niet een twee drie over gaan.

Bij de fysiotherapeut kunt u terecht voor acute of al langer bestaande klachten. Ook kan de fysiotherapeut u adviseren om klachten in de toekomst te voorkomen.

Een fysiotherapeut probeert met zijn behandeltechnieken pijn te verminderen, spieren te ontspannen of sterker te maken en gewrichten soepel te maken. Een actieve inbreng van de patiënt staat centraal. U zult naast de behandeling oefeningen en adviezen krijgen, waardoor u beter grip krijgt op uw klachten. De patiënt leert het evenwicht tussen individuele belasting en belastbaarheid te herstellen en te handhaven.

Naast behandeling in de behandelkamer, wordt ook meestal gebruik gemaakt van de oefenzaal. Het kan zijn dat u uitstroomt in een oefengroep, waar u samen met anderen werkt aan het verbeteren van uw belastbaarheid. De praktijk in Kollum heeft een eigen oefenzaal met cardio- en fitnessapparatuur. In Grijpskerk wordt gebruik gemaakt van het Fitness Centrum Sport je Fit.

De behandeling kan plaats vinden op de praktijk, maar wanneer daar aanleiding voor is, komt de fysiotherapeut bij u thuis.

Na het intakegesprek, waar een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten wordt verkregen, volgt een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de klachten vast te stellen.

In samenspraak met u wordt een behandeldoel en behandeling voorgesteld en wordt aan u uitgelegd wat het verwachte resultaat zal zijn en hoe lang het kan gaan duren.

Bij enkelvoudige klachten (u hebt bijvoorbeeld voor de eerste keer last van uw enkel), zult u hoogst waarschijnlijk door een fysiotherapeut behandeld worden. Wanneer er sprake is van meer problemen ( bijvoorbeeld nekklachten met spanningen) kan het zijn dat u door meer therapeuten behandeld wordt, omdat u naast de behandeling van uw nek, ook aan de conditie gaat werken en moet leren ontspannen. Binnen onze praktijk hebben de meeste fysiotherapeuten zich gespecialiseerd. Welke specialisatie wij in huis hebben, kunt u op deze pagina vinden.

Onze fysiotherapeuten zijn BIG geregistreerd en staan in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. We hebben geregeld praktijkvergaderingen waarin de werkwijze van de praktijk op elkaar wordt afgestemd en periodiek is er inhoudelijk overleg met de huisartsen.

Maak hieronder uw keuze voor een specifieke behandelvorm

 1. Manueeltherapie
 2. Kinderfysiotherapie
 3. Bekkenfysiotherapie
 4. Oedeemtherapie
 5. Oefentherapie Cesar
 6. Chronische pijn en Vermoeidheid
 7. Ontspanning en Mindfulness
 8. Dry Needling
 9. Handtherapie
 10. Hydrotherapie
 11. Geriatrie fysiotherapie